menu
kontakt o nas aktualności / promocje

4M czy 5M?

Zasadą pozwalającą rozeznać się nieco w metodzie espresso jest 4M poszerzone niedawno o piąte M. Jest to wyszczególnienie czynników mających wpływ na efekt, jaki otrzymujemy ostatecznie w filiżance – M pochodzą od włoskich nazw tych czynników.

Tych 4 M to:
mieszanka (po włosku la miscela),
ekspres (wł. la macchina),
młynek (wł. il macinadosatore),
czynnik ludzki – barista (wł. il mano – ręka).



Przez piąte M rozumie się higienę, utrzymanie sprzętu, jego czystość (wł. la manutenzione – utrzymanie). Przez długie lata mówiło się o "Zasadzie 4M" - piątem M pojawiło się, by podkreślić ważkość tak bardzo zaniedbywanego obszaru, jakim była higiena w pracy przy espresso. Dbać należy o:
czystość i odpowiedni stopień twardości wody;
czystość grup zaparzających, sitek, uszczelek, den portafiltrów;
"karoserię" ekspresu, czystość kratki ociekowej, podgrzewacza filiżanek, odpływu wody z kratki;
czystość młynka - żarna wymieniane co ok. 300kg kawy, czyste przegródki w dozowniku, hopper (klosz, w którym trzymamy ziarna) wymywany z tłustych osadów;
odpowiednie przechowywanie opakowań z kawą - w chłodnym miejscu, szczelnie zamkniętych;
czystość rąk baristy (po coś wprowadzono "książeczki Sanepidu"!).


Więcej o 4M – na kolejnych stronach.

SALONY SPRZEDAŻY ORAZ PUNKTY SERWISOWE

POZNAŃ - UL. GŁOGOWSKA 144/2

+48 691 762 313
handlowy@abcespresso.pl

SALON SPRZEDAŻY
PUNKT SERWISOWY
POZNAŃ - RYNEK ŚRÓDECKI 1

+48 61 8871467
abc@abcespresso.pl

SALON SPRZEDAŻY
PUNKT SERWISOWY
POZNAŃ - UL. PORZECZKOWA 2

+48 667 759 475
biuro@abcespresso.pl

PUNKT SERWISOWY

SPRAWDŹ NASZE ROZWIĄZANIA

Sprawdź, jakie rozwiązania możemy przygotować w odpowiedzi na Twoje potrzeby. Napisz nam, jakich produktów poszukujesz.
wyślij
logo
Copyright © 2016 abcespresso.pl created by akedo