menu
kontakt o nas aktualności / promocje

człowiek

Zazwyczaj, szczególnie w Polsce, traktuje się baristę jako zwykłego rzemieślnika – wykonawcę manualnych procedur. Być może – nawet rzemieślnika zafascynowanego swym rzemiosłem – stąd popularność Mistrzostw Baristów, Mistrzostw Latte Art (malowanie mlekiem na espresso) i podobnych imprez.

 

Tymczasem rolę człowieka można poszerzyć. W metodzie espresso człowiek – barista – jest odpowiedzialny za większą część sukcesu. To on dobiera mieszankę, maszynę, młynek, to on obsługuje urządzenia a zatem dobiera do siebie wiele zmiennych, aby tworzyły ze sobą idealną harmonię. Dba o ich czystość i kontroluje jakość serwowanych napojów. On jest miernikiem tego, co dzieje się w trakcie jego pracy - testerem.



Ziarno zmienia się, gdy chłonie lub oddaje wodę z powietrza, zmieniają się parametry pracy maszyny. Mieszanki bywają zmienne z partii na partię, a nawet z opakowania na opakowanie. Wszystko to sprawia, że regulacja młynka staje się podstawową czynnością w pracy przy maszynie do espresso.


Sam barista popełnia błędy, uczy się, a zatem kontrola tego, co robi (czyli po prostu wypijanie co któregoś espresso) powinna być standardem.

Przy zmianach mieszanki obowiązkowe jest stwierdzenie, gdzie leży jej tzw. optimum, czyli – by wyjaśnić termin – jakie są jej optymalne warunki zaparzania: temperatura, czas ekstrakcji, gramatura użytej kawy. Wymaga to od baristy znawstwa, doświadczenia a przede wszystkim otwartości.

 

Miłośnicy kawowych doznań marzą też o tym, by nie tylko bariści byli otwarci i chcieli się uczyć, ale także (a może przede wszystkim!) aby właściciele kawiarni otworzyli się na kawowe doznania. Aby nie była dla nich najważniejsza marża liczona przy pojedynczym espresso. Żeby kawa kosztowała w Polsce tyle samo co w Europie, a nie nawet dwa razy więcej. By stała się normalnym elementem dnia, a nie ekstrawagancją dla wybranych. I żeby była znakomita!

 

Wierzymy, że profesjonalne szkolenie umożliwia przekonanie się do naszej filozofii. Że w Polsce już niedługo będzie można w wielu kawiarniach spotkać ludzi, którzy znają się na tym, co robią. Życzymy baristom pasji w tym, co robią - pasji popartej wiedzą.

SALONY SPRZEDAŻY ORAZ PUNKTY SERWISOWE

POZNAŃ - UL. GŁOGOWSKA 144/2

+48 691 762 313
handlowy@abcespresso.pl

SALON SPRZEDAŻY
PUNKT SERWISOWY
POZNAŃ - RYNEK ŚRÓDECKI 1

+48 61 8871467
abc@abcespresso.pl

SALON SPRZEDAŻY
PUNKT SERWISOWY
POZNAŃ - UL. PORZECZKOWA 2

+48 667 759 475
biuro@abcespresso.pl

PUNKT SERWISOWY

SPRAWDŹ NASZE ROZWIĄZANIA

Sprawdź, jakie rozwiązania możemy przygotować w odpowiedzi na Twoje potrzeby. Napisz nam, jakich produktów poszukujesz.
wyślij
logo
Copyright © 2016 abcespresso.pl created by akedo