menu
kontakt o nas aktualności / promocje

Duża czarna

 

Odnoszę ostatnio wrażenie, że Europa jest podzielona – ale nie tak, jak się powszechnie uważa. Nie będę mówić o pieniądzach, poziomie bezrobocia, edukacji. Ani – tym razem - o winie i… nie-winie.

 

Co Europejczycy mają na myśli prosząc o kawę w kawiarni?

 

Wydaje się, że im dalej na południe, tym bardziej „kawa” oznacza skoncentrowany wyciąg, im dalej zaś na północ, tym większy kubek otrzymamy po takiej komendzie. Polska, znajdując się mniej-więcej w połowie drogi między północą a południem, ma swoją ulubioną „czarną kawę”, zwaną przesz niektórych „ekspreso” – sporą (120-150 ml) filiżankę wypełnioną niemal po brzegi czarną kawą. Często – niestety – lurą.

Tu należy zatrzymać się na chwilę. Z „czarną kawą” problem mają zarówno goście kawiarni, jak i bariści. Od gości słyszałam w życiu zamówienia typu „czarna kawa z mlekiem” (to w sumie czarna, czy z mlekiem?), „cappuccino bez mleka” (czyli espresso?), czy „amerikana”.

Z kolei od drugiej strony – ile kawiarni, tyle przepisów. Od zalewania wrzątkiem w szklance po ekstrahowanie przepisowych siedmiu gramów kawy aż do uzyskania pełnej filiżanki.

 

Co mówić? Co robić? Jak spotkać się w pół drogi – aby barista dostał jasny komunikat, a gość raczył się dokładnie takim rodzajem napoju, który miał na myśli?

 

Espresso americano to nieco prześmiewcze włoskie określenie. „Espresso po amerykańsku” wymyślił pewnie jakiś włoski barista obsługując Amerykanina, dla którego włoskie espresso (espresso italiano) było za małe i zbyt intensywne. W tej sytuacji najprostszą metodą było po prostu rozcieńczenie naparu gorącą wodą.

Dlaczego nie wrzątkiem? Bo zostałyby zniszczone co delikatniejsze aromaty, a napar stałby się cierpki.

Dlaczego nie warto martwić się o cremę, która zniknie? Bo crema jest charakterystycznym elementem espresso italiano. A przecież gość prosił o americano – espresso americano.

Dlaczego wlać wodę do kawy, a nie odwrotnie? Bo najpierw trzeba wykonać prawidłową ekstrakcję espresso, czyli do wygrzanej filiżanki, a nie do gorącej wody.

Dlaczego nie przeciągać ekstrakcji aż do wypełnienia się filiżanki? Bo właściwa ilość kawy w portafiltrze odda wszystkie swoje dobre właściwości w czasie 25 sekund, do 25 mililitrów gotowego napoju, a później wydobywałyby się tylko nieprzyjemne, cierpko-gorzkie smaczki i nadmiar kofeiny.

 

Oczywiście istnieje też wiele innych sposobów na uzyskanie dobrej czarnej kawy. Przecież jeszcze sto lat temu nikt nie pił espresso, bo wynajdywanie maszyn do jego produkcji dopiero raczkowało.

Używano wtedy kafetierek, zaparzaczy próżniowych, tygielków, filtrów, dzbanków z tłoczkiem, itd. Człowiekowi zawsze zależało na kawie dość mocnej, stawiającej na nogi, niezbyt kwaśnej czy cierpkiej lub gorzkiej, ale przede wszystkim pozbawionej fusów. Na dobrą sprawę każdy ze sprzętów, które wymieniłam, pozwala na pozbycie się ich, a także na uzyskanie naparu dobrego pod względem smaku i zapachu. Trzeba oczywiście pamiętać o tym, że także w domu najlepiej jest mielić kawę na chwilę przed zaparzeniem.

W kawiarniach w Polsce zdarza się dostać - często bardzo dobrą! - kawę z ekspresu przelewowego, czy z dzbanka z tłoczkiem (czyli praski francuskiej) – przy czym tutaj już duże znaczenie ma dobranie stopnia mielenia (czyli w praktyce lepiej, by był to osobny młynek).

 

Będąc niegdyś kawo-faszystą twierdziłam, że kawą jest wyłącznie  espresso, a do napicia się służy woda. Zmieniłam zdanie. W kawiarniach zdarza się, że kawa z „przelewówki” jest lepsza od podawanego w nich espresso, kubek kawy to miły dodatek do gazety (i kończy się dopiero w okolicy stron o gospodarce!), a poza tym… de gustibus non disputandum est.

 

SALONY SPRZEDAŻY ORAZ PUNKTY SERWISOWE

POZNAŃ - UL. GŁOGOWSKA 144/2

+48 691 762 313
handlowy@abcespresso.pl

SALON SPRZEDAŻY
PUNKT SERWISOWY
POZNAŃ - RYNEK ŚRÓDECKI 1

+48 61 8871467
abc@abcespresso.pl

SALON SPRZEDAŻY
PUNKT SERWISOWY
POZNAŃ - UL. PORZECZKOWA 2

+48 667 759 475
biuro@abcespresso.pl

PUNKT SERWISOWY

SPRAWDŹ NASZE ROZWIĄZANIA

Sprawdź, jakie rozwiązania możemy przygotować w odpowiedzi na Twoje potrzeby. Napisz nam, jakich produktów poszukujesz.
wyślij
logo
Copyright © 2016 abcespresso.pl created by akedo