menu
kontakt o nas aktualności / promocje

młynek

Czwartym, bardzo ważnym elementem kawowej układanki, jest młynek.

Niektórzy ludzie pamiętają, że kawa, którą pijali u swojej babci była mielona w młynku z korbką tuż przed przygotowaniem... „Jaka to była kawa!” – wykrzykują - „Doskonała!”


Dobra kawa musi być zmielona  tuż przed tym, jak zostanie przyrządzona – niezależnie od tego, jaką metodą będziemy to czynić. Moka, tygielek, praska francuska, espresso – w każdej z tych metod młynek jest nieodzowny.

Najlepsze są młynki żarnowe – takie, w których kawa jest mielona przez dwie obracające się w przeciwnych kierunkach tarcze (jedna z nich może być też nieruchoma; istnieją też wersje żaren o kształcie stożkowym). Rozdrabniają one kawę na drobiny o właściwej wielkości, o właściwym rozrzucie tej wielkości, co szczególnie dla espresso jest niesłychanie istotne.

Bardzo ważna w młynku jest jego regulacja i jej łatwość. Jak już powiedziałam w artykule o roli baristy w metodzie espresso, kawa zmienia się w zależności od wilgotności powietrza i temperatury. Wiele osób nie wierzy w to, dopóki nie popracuje przy zmiennej pogodzie w kawiarni bez klimatyzacji.


Sporo takich dni było tego lata: rano upalna pogoda, gorąco, bezchmurnie, sucho – młynek ustawiony na stosunkowo grube mielenie; wieczorem nachodzą chmury, zaczyna się ulewa, temperatura spada o dziesięć stopni – przy tych samych ustawieniach młynka kawa zaczyna zachowywać się jak mokry cement, jeżeli nie skręcimy młynka, nie będziemy mieli szans nawet na to, by przeprowadzić poprawną ekstrakcję!
W takich momentach trudna regulacja oznaczałaby przestój w pracy, zostawienie na boku wszystkich arcyważnych rzeczy, które trzeba zrobić za barem (oraz w ogródku – przecież zaczęło padać!) i zajęcie się ustawianiem młynka. Przy łatwej regulacji wystarczy kilka ruchów, jedna-dwie kontrolne ekstrakcje, i możemy zająć się obsługą gości!

W związku z wietrzeniem kawy czyszczenie młynka jest podstawą pracy za barem, dlatego musi on być łatwy w czyszczeniu i nie mieć trudno dostępnych zakamarków. Czyści się go pędzelkiem, usuwając wszystkie nagromadzone drobiny kawy. Najlepiej robić to w każdej wolnej chwili (na zmianę z czyszczeniem ekspresu).

Nie sposób pominąć aspektu hałasu, jaki powoduje w kawiarni młynek. Spotykałam się już z niezbyt mądrymi pomysłami właścicieli kawiarni typu: „młynek pracuje zbyt głośno, mielimy więc kawę rano na cały dzień!” Pamiętajmy o tym, że kawa wietrzeje, a związki aromatyczne utleniają się powodując nie tylko zanik przyjemnych aromatów, ale także powstawanie tych nieprzyjemnych. Po dziesięciu-piętnastu minutach od zmielenia kawa nadaje się tylko do wyrzucenia bądź do nawiezienia przydomowego ogródka! Dobrze wybierać młynek, który nie hałasuje nadmiernie, jednak dobrze nieco zmienić perspektywę: gość lubi widzieć i słyszeć, że realizowane jest jego zamówienie, że kawiarnia żyje i coś się w niej dzieje. To wspaniałe słuchać odgłosów pracy baristów i patrzeć na nich – na precyzyjne, lekkie ruchy, na grację, uśmiech. Działający młynek jest jednym z elementów tej pracy i to wspaniale go słyszeć!

SALONY SPRZEDAŻY ORAZ PUNKTY SERWISOWE

POZNAŃ - UL. GŁOGOWSKA 144/2

+48 691 762 313
handlowy@abcespresso.pl

SALON SPRZEDAŻY
PUNKT SERWISOWY
POZNAŃ - RYNEK ŚRÓDECKI 1

+48 61 8871467
abc@abcespresso.pl

SALON SPRZEDAŻY
PUNKT SERWISOWY
POZNAŃ - UL. PORZECZKOWA 2

+48 667 759 475
biuro@abcespresso.pl

PUNKT SERWISOWY

SPRAWDŹ NASZE ROZWIĄZANIA

Sprawdź, jakie rozwiązania możemy przygotować w odpowiedzi na Twoje potrzeby. Napisz nam, jakich produktów poszukujesz.
wyślij
logo
Copyright © 2016 abcespresso.pl created by akedo