metody zaparzania
Podział kawy ze względu na metody zaparzania wynika z sposobu, a konkretniej z stopnia wypalenia kawy. Kawy dedykowane do metod przelewowych są zazwyczaj jaśniej wypalone. Nie znaczo to, że taka kawa nie zaparzy się w ekspresie ciśnieniowym, zapewniając przyjemny efekt.
I na odwrót - jeśli lubisz specyfikę kawy przelewowej, ale oczekujesz bardziej intensywnego smaku, użyj ziaren wypalonych pod kątem espresso.
Ponadto każda z tych kaw sprawdzi się w kawiarce, aeropressie czy french pressie. Jeśli zaparzasz kawę po prostu zalewając zmielone ziarno gorącą wodą, każdy z tych produktów również jest wart Twojej uwagi!
zaparzanie ciśnieniowe
Kawy znajdujące się w tej kategorii zostały wypalone pod kątem espresso. Oznacza to, że doskonale sprawdzą się w kawiarkach oraz ekspresach ciśnieniowych, od automatycznych po kolbowe - zarówno w domu, jak i na potrzeby biur i gastronomii.
ZOBACZ PRODUKTYzaparzanie przelewowe
Metody przelewowe, metody grawitacyjne - za tymi określeniami kryje się prosta i zupełnie niesłusznie niedoceniana w niektórych kręgach, kawa przelewowa. Mowa o delikatniej wypalonej kawie, która sprawdzi się w ekspresach przelewowych oraz alternatywnych metodach zaparzania, takich jak:
- dripper,
- chemex,
- aeropress (nie jest to przelewowa metoda zaparzania, ale doskonale sprawdza się w przypaku jaśniej wypalonych kaw).
Kawa przelewowa ma dłuższy kontakt z większą ilością wody, co daje delikatniejszy smak o i zdecydowanie większą, w porównaniu do espresso, ilość kofeiny.
ZOBACZ PRODUKTYKawa bezkofeinowa z Brazylii. Smak/aromat: czekolada deserowa, orzechy laskowe Przeznaczenie:... więcej informacji
KAWA ZIARNISTA 100% Arabika Fazenda Rainha, sprawdzi się także w ekspresach przelewowych! więcej informacji