Kawa Pink Blend to 100% ziaren arabica, których 80% pochodzi z Brazylii, z ekoregionu Cerrado, południowo – zachodniej części stanu Minas Gerais, natomiast 20% z Etiopii z rejonu Yirgacheffe. Pink Blend początkowo kusi nas średnią, cytrusowo – śliwkową kwasowością, przechodzącą w wysoką słodycz o nucie marcepanu, aby finalnie oczarować nas delikatnym, migdałowym posmakiem. Kawa w odczuciu pełna, bardzo dobrze zbalansowana.
rn
Ziarna kawy palone są w stopniu medium, co oznacza, że kawa palona jest w sposób bardzo zrównoważony i sam proces wypalania nie tłumi jej naturalnego aromatu. Taki typ palenia ziaren najczęściej wybierany jest dla wysokogatunkowych odmian. Kawa ta ma średnią zawartość kofeiny, a kolor cremy, który pojawia się po jej zaparzeniu jej pod espresso.
rn
Idealna do parzenia zarówno w domu, jak również w restauracjach i kawiarniach. Sprawdzi się doskonale pod espresso, americano i kawy przelewowe.
rn
Ziarna pochodzące z Brazylii uprawiane są w regionie Cerrado, leżącym w południowo – zachodniej części stanu Minas Gerais, który znany jest z jednorodnego klimatu i wysokości. Cerrado to imponujący, rozległy teren o powierzchni około 1400,000 hektarów, na których zlokalizowane są plantacje kawy. Na jednym terenie na stałe działa około 3600 producentów kawy – większość zrzeszona w duże spółdzielnie. Poszczególne plantacje kawy różnią się wielkością:. znajdziemy tu mniejsze, 100 hektarowe plantacje oraz ogromne, ciągnące się na ponad 3000 hektarów pola uprawne.
rn
Średnia temperatura w ciągu roku wynosi około 20 stopni Celsjusza, natomiast roczna suma opadów utrzymuje się na poziomie 1600 mm. Pora deszczowa przypada tutaj na okres od grudnia do marca. Wysokość terenu waha się od 900 do 1250 metrów nad poziomem morza. Stabilny klimat sprzyja producentom kawy, którzy mogą skupić się na jakości i produkcji, nie zaprzątając sobie głowy anomaliami pogodowymi, a duże zaawansowanie technologiczne rolników z regionu Cerrado umożliwia precyzyjną kontrolę nad uprawami oraz idealne ustalenie czasu zbiorów, które odbywają się od maja do września. Ziarna poddawana są naturalnemu procesowi obróbki, który polega na tym, że wisienki kawy suszone są na pełnym słońcu przez kilka dni, aż do momentu, kiedy ich miąższ będzie na tyle miękki i kruchy, że sam oddziela się od ziarna. Taka obróbka sprawia, że kawa którą zaparzymy z ziaren pozyskanych tym sposobem, będzie miała wysokie body i dużą słodycz oraz niską kwasowość.
rn
Pink Blend ma w swoim składzie 20% ziaren pochodzących z Afryki Wschodniej, a dokładnie z Etiopii, prowincji Sidamo, gdzie w okolicach miasta Yirgacheffe znajdują się kawowe plantacje.
rn
Uprawy położone są na wysokości 1800 – 2000 metrów nad poziomem morza, co daje idealne warunki do rozwoju krzewów kawowych i sprawia, że ziarna mogą osiągnąć pełnię aromatu, czerpiąc z natury to, co najlepsze. Owoce kawy zbierane są ręcznie, a następnie poddawane mokrej obróbce, która ma kilka etapów. Najpierw wisienki trafiają do mechanicznej tarki, która zdziera z nich miąższ, żeby odsłonić znajdujące się wewnątrz ziarna, a następnie przesypywane do basenów fermentacyjnych, gdzie pod ścisłą kontrolą poddawane są procesowi fermentacji. Zabieg ten ma na celu pozbycie się resztek miąższu. Na ostatnim etapie ziarna są dodatkowo płukane, żeby usunąć ewentualne nieczystości. Nie możemy pominąć etapu suszenia, które odbywa się na specjalnych stołach lub betonie, aż ziarna kawy osiągną 11–14% wilgotności. Mokra obróbka sprawia, że kawa jest delikatniejsza i ma wyższą kwasowość.