Kawa Coffee Journey Black Blend

Kawa Coffee Journey 50% arabika Brazylia, 50% robusta Indie

Producent
Coffee Journey

ZASTOSOWANIE

Kawa Black Blend to mieszanka 50% arabiki z Brazylii, z rejonu Minas Gerais oraz 50% robusty z Indii.

Kawa Black Blend to mieszanka charakteryzująca się bardzo niską kwasowością i idealnie wywarzonym posmakiem gorzkiej czekolady, który przechodzi w średnią, aczkolwiek bardzo przyjemną, goryczkę orzechów włoskich.

Świeże, zielone ziarno, które palimy w naszej palarni pochodzi ze zbioru z 2018 roku. Ziarna kawy palone są w stopniu medium, co oznacza, że kawa palona jest w sposób bardzo zrównoważony i sam proces wypalania nie tłumi jej naturalnego aromatu. Taki typ palenia ziaren najczęściej wybierany jest dla wysokogatunkowych odmian.

Black Blend ma wysoką zawartość kofeiny i koniakowy kolor cremy, czyli pianki, która powstaje na powierzchni kawy po zaparzeniu jej pod espresso. Idealna do parzenia zarówno w domu, jak również w restauracjach i kawiarniach. Doskonale sprawdzi się do kawy typu americano oraz kaw mlecznych.

Ziarna arabiki pochodzące z Brazylii uprawiane są w regionie Cerrado, leżącym w południowo – zachodniej części stanu Minas Gerais, który znany jest z jednorodnego klimatu i wysokości. Cerrado to imponujący, rozległy obszar o powierzchni około 1400,000 hektarów, na którym zlokalizowane są plantacje kawy. Na jednym terenie na stałe działa około 3600 producentów kawy – większość zrzeszona w duże spółdzielnie. Poszczególne plantacje kawy różnią się wielkością. Znajdziemy tu mniejsze, 100 hektarowe plantacje oraz ogromne, ciągnące się na ponad 3000 hektarów pola uprawne. Średnia temperatura w ciągu roku wynosi około 20 stopni Celsjusza, natomiast roczna suma opadów  utrzymuje się na poziomie 1600 mm. Pora deszczowa przypada tutaj na okres od grudnia do marca. Wysokość terenu waha się tutaj od 900 do 1250 metrów nad poziomem morza.

Stabilny klimat sprzyja producentom kawy, którzy mogą skupić się na jakości i produkcji, nie martwiąc się o anomalia pogodowe. Duże zaawansowanie technologiczne rolników z regionu Cerrado umożliwia precyzyjną kontrolę nad uprawami oraz ustalenie czasu zbiorów, które odbywają się od maja do września. Ziarna poddawana są naturalnemu procesowi obróbki, który polega na tym, że wisienki kawy suszone są na pełnym słońcu przez kilka dni, aż do momentu, kiedy ich miąższ będzie na tyle miękki i kruchy, że sam oddziela się od ziarna. Taka obróbka sprawia, że kawa którą zaparzymy z ziaren pozyskanych w ten sposób, będzie miała wysokie body i dużą słodycz oraz niską kwasowość.

Ziarna robusty, które znajdują się w mieszance White Blend, Cherry AA, to najlepszy jakościowo rodzaj ziarna robusty na świecie. Jego charakterystyczne cechy to mocny napar z nutą kwasowości i lekką goryczką z wyraźnie zaznaczonym pikantnym posmakiem. Ziarna poddawane są naturalnej obróbce poprzez suszenie wisienek na słońcu do momentu, aż miąższ zacznie się oddzielać od ziarna. Kawa którą zaparzymy z ziaren pozyskanych w ten sposób, będzie miała wysokie body i dużą słodycz oraz niską kwasowość.

dostawa
DOSTAWA
wysyłka w 24h w dni robocze
opakowanie
OPAKOWANIE
możliwość specjalnego opakowania na prezent

DOŁĄCZ DO NASZEGO NEWSLETTERA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z NASZYMI
NOWOŚCIAMI ORAZ PROMOCJAMI
NASZE LOKALIZACJE

SALONY SPRZEDAŻY ORAZ PUNKTY SERWISOWE EKSPRESÓW

SPRZEDAŻ (SHOWROOM)
SZKOLENIA
PUNKT PRZYJĘĆ SERWISOWYCH


POZNAŃ - UL. GŁOGOWSKA 144/2

+48 691 762 313
handlowy@abcespresso.pl

DZIAŁ SERWISOWY
– NAPRAWA EKSPRESÓW, CZĘŚCI


POZNAŃ - UL. PORZECZKOWA 2a

+48 667 759 475
biuro@abcespresso.pl