Kawa Yellow Blend to w 100% arabica, której ziarna pochodzą z Brazylii, a konkretniej z tropikalnego ekoregionu Cerrado, południowo – zachodniej części stanu Minas Gerais.
Yellow Blend to wyjątkowy smak, który zaczyna się od niskiej, aczkolwiek przyjemnej, cytrusowej kwasowości, aby rozwinąć się na podniebieniu w wysoką słodycz z nutą marcepanu, kończąc na delikatnej czekoladowo – orzechowej goryczy. Kawa w odczuciu pełna, bardzo dobrze zbalansowana.Świeże zielone ziarno, które znajduje się w naszej palarni to zbiór z 2018 roku. Ziarna palone są w stopniu medium, co oznacza, że kawa palona jest w sposób bardzo zrównoważony i sam proces wypalania nie tłumi jej naturalnego aromatu. Taki typ palenia ziaren najczęściej wybierany jest dla wysokogatunkowych odmian.
Zawartość kofeiny określić można jako średnią. Crema, czyli pianka, która powstaje w procesie parzenia ziaren pod espresso ma kolor koniakowy.
Idealna do parzenia zarówno w domu, jak również w restauracjach, kawiarniach i biurach
Sprawdzi się jako kawa pod tradycyjne espresso, americano lub kawę mleczną.
Region Cerrado, z którego pochodzą ziarna, znany jest z jednorodnego klimatu i wysokości. Teren ten to imponująca powierzchnia około 1400,000 hektarów na których uprawia się ziarna kawy. Na stałe działa tu około 3600 producentów kawy – większość zrzeszona w duże spółdzielnie. Poszczególne plantacje kawy różnią się wielkością i tak możemy znaleźć zarówno 100 hektarowe farmy, jak również takie, których powierzchnia rozciąga się aż na 3000 hektarów.
Średnia temperatura w ciągu roku wynosi około 20 stopni Celsjusza, natomiast roczna suma opadów utrzymuje się na poziomie 1600 mm i taka ilość deszczu spada niezmiennie od grudnia do marca. Wysokość terenu waha się tutaj od 900 do 1250 metrów nad poziomem morza.
Łatwe do przewidzenia warunki klimatyczne sprzyjają producentom kawy, którzy mogą skupić się na jakości i produkcji, nie martwiąc się o pogodę. Dodatkowo duże zaawansowanie technologiczne rolników z regionu Cerrado umożliwia precyzyjną kontrolę nad uprawami i dokładne ustalenie czasu zbiorów, które odbywają się od maja do września. Ziarna poddawana są naturalnemu procesowi obróbki, który polega na tym, że wisienki kawy suszone są na pełnym słońcu przez kilka dni, aż do momentu, kiedy ich miąższ będzie na tyle miękki i kruchy, że sam oddziela się od ziarna. Taka obróbka sprawia, że kawa którą zaparzymy z ziaren pozyskanych w ten sposób, będzie miała wysokie body i dużą słodycz oraz niską kwasowość.